Изтичането на данни ще се огласява задължително

Европейската комисия подготвя по-строги правила за защита на данните на интернет потребителите. Разпоредбите на Брюксел ще засегнат дейността на гиганти като Google и Facebook, предаде Ройтерс.

Ако потребителите са убедени, че данните им са защитени, те ще се доверяват на компаниите. Хората трябва да контролират собствената си информация, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Вивиан Рединг на конференция в Мюнхен.

Според нея, сегашните правила за защита на данните трябва да бъдат опростени, тъй като са тромави и скъпи за предприемачите. В Европа има твърде много закони, които си противоречат едни на други. Ето защо бизнесът надплаща 2,3 млрд. евро годишно, допълва Рединг.

Очаква се новите правила да бъдат представени днес и да влязат в сила след одобрение от Европейския парламент. Един от основните пунктове ще бъде задължителното разгласяване на информация за изтичане на потребителски данни в рамките на 24 часа от момента на тяхното откриване.

Според експерти, новите правила ще засегнат големи играчи на пазара като Playstation Network, Microsoft, Google и Facebook, всеки от които в една или друга степен  е имал проблеми с изтичане на данни за свои потребители.

Коментар