Виваком отчете лек спад на приходите за 2011 г.

Виваком отчете ръст в приходите от мобилни услуги и спад при фиксираните за миналата година. Общите постъпления на компанията за 2011 г. възлизат на 885,9 млн. лв., което е спад с 1,2% спрямо 2010-та. Нетната печалба също намалява до 8,4 млн.лв.


Приходите от мобилни услуги на Виваком растат, а от фиксирани намаляват
 

327,2 млн. лв. са приходите от мобилни услуги на телекома, което е ръст от 17% на годишна база. В същото време приходите от фиксирани услуги са намалели с 8% до 517,6 млн. лв., сочи публикуваният днес финансов отчет.

Клиентската база от мобилни абонати на Виваком е нараснала с 28%, което компенсира значително спада в приходите от фиксирана телефония. Като цяло, общите приходи на телекома са намалели с 1,2% до 885,9 млн. лв.

Компанията обяви, че има над 4 млн. клиенти и държи второ място в страната по общи приходи и клиенти.

Най-силно нараства мобилният трафик на данни, който за една година се е увеличил повече от 10 пъти, като ръстът в броя на потребителите е над 200%. С повече от 280% са се увеличили и ТВ-абонатите на компанията, което я превръща във втория по големина доставчик на сателитна телевизия в страната.

Нетната печалба за 2011 г. намалява спрямо предходната година и възлиза на 8,4 млн. лв. Разликата е главно в следствие от преустановени дейности, намаляване на приходите от фиксирани услуги и намалени цени на дребно, уточниха от телекома.

Виваком разполага с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 142,1 млн. лв. в края на годината. Компанията е изплатила дивиденти в размер на 160,3 млн.лв.

по темата: „Виваком отчете лек спад на приходите за 2011 г.”

добавете коментар...

  1. vivacomist

    И всичко това не е достатъчно за инвеститорите, а заемите към кредиторите са вече над 1 млрд. и май ще си ги търсят скоро

Коментар