MegaUpload спрян ден преди да стане легален

Сайтът Megaupload, който беше затворен от американските власти за разпространяване на нелегално съдържание, се е готвел да пусне платформи за легално сваляне на музика и филми.

Ден преди MegaBox и Megamovie да бъдат въведени в действие, САЩ затвориха сайта, съобщава в интервю за френския сайт zdnet.fr техническият директор на MegaUpload – Емануал Годе.

Стартът на Megabox е бил предвиден за рождения ден на шефа на фирмата Ким “ДотКом” Шмиц, който е арестуван ден преди това, на 19 януари в Нова Зеландия, съобщи във Facebook страницата си Атанас Чобанов.

MegaUpload заложили на нов икономически модел, предвиждащ свободен достъп до музиката и филмите за потребителите и заплащане на авторите през системата MegaKey. За целта са били сключени договори с известни изпълнители и партньори като 7digital, Gracenote и Amazon.

Мажорите на развлекателната индустрия са се почувствали заплашени и са лобирали за спирането на сайта, смята Годе.

На 11 януари той е участвал в кръгла маса за бъдещето на интернет във френския Сенат, където за пръв път е представил публично системата Megabox, която гарантира заплащането на авторските права.

Затварянето на Megabox от ФБР и арестът на седем ръководители на фирмата блокираха достъпа до файлове на 50 милиона потребители на сайта.

“Това, което ме шокира най-много е, че на базата на презумпция за виновност, властите могат да блокират достъпа до файловете на милиони потребители, за които никой правоносител не е настоявал да бъдат свалени”, коментира Годе за ZDNet.

“Това е истинско посегателство над личния живот и частната собственост, които са основни свободи. Както обясних пред Сената, този тип репресивни мерки убиват свободата и сега имаме нагледна демонстрация за това”, допълва техническият директор на MegaUpload.

Коментари по темата: „MegaUpload спрян ден преди да стане легален”

добавете коментар...

  1. анонимно

    Както се вижда щатите вървят смело по пътя на тоталитарна България – строго и жестоко следване линията на парията в резултат на което става това което правителството му скимне.

    И естествено е да очакваме и да свършат по същия начин. Май вече са и тръгнали…

Коментар