AMD обяви нова фирмена стратегия

На среща с финансови анализатори AMD обяви нова стратегия, в която е залегнало възприемане на други технологии и интелектуална собственост наред с досегашните x86 процесори и графични решения.

"Стратегията на AMD се базира на сливането на технологии и устройства, които ще дефинират следващата ера на индустрията", каза Рори Рийд, президент и CEO на AMD.


Рори Рийд пое AMD през миналата година с амбицията да промени компанията
 

AMD приема пътна карта, изградена около SoC-платформите. Методологията на SoC-проектирането има предимството на модулния подход към дизайна на процесорите, който позволява повторно прилагане на вече създадени модули и блокове в голям брой продукти.

Освен това AMD обяви актуализации в своите продуктови пътни карти за централни процесори (CPU) и ускорени процесори (APU), които планира да пусне през 2012 и 2013. Промените адресират ключови приоритети за различни устройства – ултратънки ноутбуци, таблети, „всичко-в-едно” системи, десктоп РС и сървъри, с фокус върху ниското потребление на енергия, развиващите се пазари и облака.

В актуализираната продуктова карта на AMD са представени APU от второ поколение за масовия клас компютри (Trinity) и енергопестящите (Brazos 2.0) – за мобилни и настолни РС; Hondo – APU специално проектиран за таблети; нови CPU ядра през 2012 и 2013 с Piledriver и неговия наследник Steamroller, както и Jaguar, който ще наследи станалите популярни Bobcat ядра на AMD. През 2012 г. компанията планира да пусне и 4 нови AMD Opteron процесора.

AMD изнесе подробности и за своята хетерогенна системна архитектура (Heterogeneous System Architecture – HSA), която дава възможности на софтуерните  разработчици по-лесно да програмират за APU платформи, като съчетават скаларната обработка върху CPU с паралелната обработка върху графичния процесор (GPU). AMD иска да направи HSA отворен индустриален стандарт за общността от разработчици.

Същевременно, като част от плана си за преструктуриране, обявен през ноември 2011 г., AMD подсили своя мениджърски екип с Марк Пейпърмастър като старши вицепрезидент и главен директор технологии, Раджан Найк като старши вицепрезидент и главен директор стратегии и Лиса Су като старши вицепрезидент  и управител на глобалните бизнес поделения.

Коментар