Първи пренос на глас между LTE и WCDMA

Ericsson съобщи, че в края на декември съвместно с Qualcomm е извършила за първи път в света пренос на глас между LTE и WCDMA мрежи.

До този момент технологията LTE се ползваше предимно за мобилен трафик на данни. Операторите обаче започнаха да обновяват мрежите си, за да могат да поддържат гласови и SMS услуги чрез LTE (базирани на VoLTE GSMA IR.92), за да обезпечат новите мултимедийни услуги, които LTE смартфоните поддържат.

Ericsson и Qualcomm успешно са тествали пренос на глас на базата на 3GPP-стандартизираната функционалност SRVCC (Single Radio Voice Call Continuity). Технологията ще осигури на потребителите гласови услуги без прекъсване, дори при загуба на LTE обхват, тъй като обаждането ще бъде автоматично прехвърляно на WCDMA или GSM мрежи.

Преносът на разговор от LTE към WCDMA е реализиран на 23 декември миналата година с използване на мрежова инфраструктура на Ericsson и LTE/3G мултирежимен смартфон чипсет от Qualcomm.

SRVCC позволява на операторите да внедрят гласови LTE услуги, които ще бъдат пренасочвани към съществуващите GSM и WCDMA базови станции, когато това е необходимо. Така те ще осигуряват чиста гласова услуга в световен мащаб за своите потребители с LTE смартфони.

Очаква се още през 2012 г. да започне внедряването на SRVCC, а първите комерсиални мрежи ще заработят през 2013 г. , уточниха от шведската компания Ericsson.

Коментар