Ритейл бизнесът с ИКТ продукти слиза право надолу

Ритейл бизнесът в България с компютри, периферия, софтуер и комуникационно оборудване е слязъл право надолу през четвъртото тримесечие на 2011 г.

След като през октомври страната ни беше 3-та по спад от 25 държави в Европа, ноември се очерта най-тежкият за 2011 – България остана втора по спад на Стария континент, като дори в Гърция и Испания ИКТ ритейлът се оказа по-успешен, съобщи блогът на CBN.

Надеждите за ръст на ИКТ пазара на дребно през декември не се оправдаха. Предварителните резултати на CBN отново са негативни.

Същевременно, Румъния бележи десет поредни месеца на плюс. Същото се отнася и за Литва (над 15 %), която през декември отчита зашеметяващите +23%.

Малка утеха е, че общата ритейл търговия през декември у нас е на минус само 2,4 % ( за сравнение в страните от EC 17 спадът е минус 1,6%, а в EC 27 – плюс 0,1%). Дори германския ИКТ ритейл също минава на минус след девет месеца на плюс.

Цифрите едва ли дават достатъчно ясна представа на какъв натиск е подложен ритейл бизнесът в момента. Сигурно е, че и персоналът и заплатите слизат надолу заедно с продажбите. Но идва и моментът за затваряне на магазини за компютърна техника на централни и скъпи градски локации, коментира CBN.

по темата: „Ритейл бизнесът с ИКТ продукти слиза право надолу”

добавете коментар...

  1. Ха

    Чудни думички имало в родния ни език – ритейл…

Коментар