При двойкаджиите сме в иновациите

България е поставена в групата на двойкаджиите в ЕС по ниво на иновациите, наречена любезно от Брюксел „държави със скромни резултати”.

Компания ни правят Румъния, Латвия и Литва – страни, в които нивото на иновациите е доста под средното за ЕС-27, става ясно от нов доклад на Европейската комисия.



Държавите-членки на ЕС според нивото им на иновации (източник: Индекс на Съюза за иновации 2011 г.)

Едно ниво над нас е групата държави с „умерени резултати” в областта на иновациите – това са Италия, Португалия, Чешката република, Испания, Унгария, Гърция, Малта, Словакия и Полша. Техните показатели са са под средното равнище за ЕС-27.

Лидери в сферата на иновациите са Швеция, Дания, Германия и Финландия, сочи индексът на Съюза за иновации за 2011 г., който класира членките на ЕС в четири групи.

В групата, заемаща второ място в класацията, непосредствено след лидерите, попадат Белгия, Обединеното кралство, Нидерландия, Австрия, Люксембург, Ирландия, Франция, Словения, Кипър и Естония. Техните резултати са близки до средното равнище за ЕС-27.

Индексът е изготвен на базата на 24 показателя, групирани в три основни категории и 8 измерения. Сред ключовите фактори, например, са човешките ресурси, научноизследователските системи, финансирането и др.

Като цяло, ЕС не успява да скъси разстоянието от глобалните лидери в иновациите САЩ, Япония и Южна Корея, а изоставането е най-голямо в частния сектор.

Съюзът все още запазва значителна преднина спрямо бързо развиващите се икономики на Китай, Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка. Китай обаче все повече подобрява своите иновационни постижения и постепенно настига конкурентите си, сочи анализът.

по темата: „При двойкаджиите сме в иновациите”

добавете коментар...

  1. не разбирач до 3

    Ако продължаваме де се извиняваме с неща, случили се преди 20 години, и в следващите 20 години ще сме в края на този списък. Друг е въпроса, че няма кой да ги направи тези иновации.
    Хората, които биха могли да ги правят си стягат куфарите и бягат. Какво очакваме 15 годишните ромски майки да правят иновации ли ? Те реално ги правят, такова нещо в Европа няма !

  2. AT

    Цялата промишленност на България, да не говорим за електрониката беше умишленно съсипана. Производство няма, не можахме да намерим някаква ниша за производство и пазар на това производство и всичко това е умишлено за да ни натикат в ъгъла на класацията. Умишлено се провежда кампании за оглупяване на младежта и неразвиване на никакви професионални умения. За какви иновации ще говорим!

  3. :)

    Няма производство защото умишлено е убито и населението докарано до робска просяшка тояга…а някои печелят милиони и милиарди за да си въртят далаверите…всички са навързани по веригата и всички се отчитат някъде за да вървят нещата 😉

  4. анонимно

    За да има иновации, то трябва да има производство. А такова в България няма, защото нямаме пазар, където да продаваме. В селскостопанската продукция няма какви иновации да се правят…

Коментар