Сутрин е пикът на имейл вирусите

Пикът в разпространението на вируси по електронната поща е сутрин и по-точно между 8 и 9 ч. източно северноамериканско време, твърди компанията Trustwave.

По това време на деня служителите в офисите пият кафе и проверяват електронната си поща, обосновават се авторите на изследването.

Вирусната активност започва да набира скорост през август и достига пика си през септември, е друг резултат от проучването.

Според Trustwave SpiderLabs, антивирусните програми са успели да открият и обезвредят само 12% от вирусите, разпространени по време на тестовете. Не се съобщава обаче какви продукти за използвани.

Едва 16% от атакуваните компании са съумели да открият заразите със собствени средства. На останалите се е наложило да ползват услугите на външни организации и на властите.

Първа цел на атакуващите е кражба на информация за клиенти на компаниите. Най-привлекателни за атака са големите търговски вериги и компании, тъй като те използват еднаква ИТ инфраструктура във всичките си подразделения.

Същевременно, разпространителите на вируси стават все по-умни и защитени, а техните действия – все по-трудни за откриване и предотвратяване, коментират от Trustwave.

Коментар