BASF придоби Ovonic Battery Company

Немският гигант BASF придоби лидера в производството на NiMH батерии Ovonic Battery Company, филиал на Energy Conversion Devices Inc. Базирана в град Рочестър Хилс, щата Мичиган, Ovonic е и водещ производител на на катодни материали за този тип батерии. Компанията притежава също изследователски център за иновативни материали за батерии в град Трой, щата Мичиган.

Ovonic изобретява технологията за производство на NiMH батерии във вида, в който се използва днес. Понастоящем всички големи производители на NiMH батерии работят с разрешително, издадено от Ovonic.

След поглъщането Ovonic ще бъде управлявана от новото глобално бизнес подразделение на BASF – Battery Materials, което стартира работа на 1 януари 2012 г. с цел да интегрира настоящите и бъдещи дейности на компанията, свързани с разработване на иновативни материали за батерии, в едно опериращо звено под ръководството на дивизията Catalysts в град Изелин, Ню Джърси.

Като допълнение към настоящите си дейности в разработването на електролити  и катодни материали за литиево-йонни батерии, BASF проучва концепции за иновативни материали за батерии от ново поколение, вкл. технологии за разработване на литиево-серни батерии, които са в ранна фаза на развитие, съвместно с компанията Sion Power (в която наскоро BASF получи равен дял на собственост срещу 50 милиона долара).

Коментар