Siemens с награда за иновация на германската индустрия

Уникална газова турбина донесе на германската компания Siemens тазгодишната награда за иновация на германската индустрия в категорията „Големи компании”. Създадено под егидата на федералното Министерство на образованието и изследванията, отличието бе връчено на 11 февруари във Франкфурт. Наградата се раздава всяка година от 1980-а насам. Другите две категории са за средноголеми и начинаещи компании. Siemens е единствената компания в света, която осигурява гарантиран коефициент на ефективност от над 60% за електроцентрали с газови турбини с комбиниран цикъл. Това е най-екологосъобразния тип електроцентрала, захранвана с изкопаеми горива, в света.

Газовата турбина SGT5-8000H е разработена в сътрудничество с университети и изследователски институти в рамките на близо десет години. В проекта участват около 750 служители, работещи за Siemens в Германия (Ерланген, Берлин и Мюлхайм) и Орландо в американския щат Флорида. Siemens инвестира близо половин милиард евро в проекта. При работа в комбиниран цикъл една-единствена турбина от този тип може да осигури екологосъобразна енергия на голям град като Берлин с 3,5 млн. жители. Технологията, на базата на която е създадена наградената турбина, се използва от юни 2011 в електроцентралата на E.ON в Иршинг. При тестовете, извършени под надзора на агенцията за инспекция TÜV-Süd, електроцентралата с комбиниран цикъл постигна ефективност от 60,75% при производството на 578 мегавата електроенергия.

Новата електроцентрала с комбиниран цикъл изисква около една трета по-малко гориво за всеки произведен киловатчас в сравнение със средното потребление на електроцентралите с комбиниран цикъл, изградени по света. Освен че намалява разхода на гориво, технологията помага и за опазване на климата, като понижава значително емисиите CO2. Електроцентралата е свързана с още една иновация – тъй като обикновено технологичният напредък не може да бъде измерен на базата на минал опит, застрахователните компании не са склонни да предлагат покритие на тези проекти. Siemens Financial Services обаче успя да обезпечи финансовата устойчивост на новаторската технология, която е в основата на новите турбини.

Електроцентралите с комбиниран цикъл са част от екологичното портфолио на Siemens, с което компанията генерира продажби на стойност 30 млрд. евро за финансовата 2011 година.

Коментар