Учени отписаха SSD устройствата

Твърдотелните дискове (SSD) нямат бъдеще, смятат учени от Калифорнийския университет в Сан Диего. Еволюцията не оставя шансове за успех на технологията в дългосрочна перспектива, тъй като флаш-базираната памет ще се сблъска неизбежно с непреодолими препятствия.

Проблемът е в това, че миниатюризацията с цел увеличаване на обема при едновременно снижаване на цената води до влошаване на техническите характеристики на флаш паметта.

Учените са изследвали 45 различни образци на флаш памети от 6 производителя. Те откриват, че изтъняването на технологичния процес постепенно увеличава забавянето на паметта, намалява пропускателната способност и повишава вероятността за грешки.

Екстраполирайки получените резултати, учените са стигнали до извода, че на ниво 6,5 нанометра, което ще бъде усвоено през 2024 г., показателите деградират до неприемливо ниско ниво.

С други думи, налице е противоречие между нуждата от повишаване на плътността на съхраняваните данни (за да се увеличи капацитетът на устройствата и същевременно да се намали цената) и показателите за бързодействие и надеждност.

На определен етап технологията SSD изглежда привлекателно. Но колкото повече нараства обемът и намалява цената, толкова повече тези устройства ще се влошават от гледна точка на потребителите.

Коментар