Мобилните потребители превишават 4 млрд.

Броят на потребителите на мобилна връзка в света възлиза формално на 6 милиарда, но фактически абонатите не са повече от 4,1 милиарда, тъй като много от тях ползват услугите на няколко оператора. На практика, 60% от хората на Земята имат мобилна връзка, сочи нов доклад на Ericsson.

 

35% от 180-те милиона нови мобилни абонати през четвъртото тримесечие на 2011 г. се намират в Индия и Китай. В списъка с най-много нови абонати следват Бразилия, Индонезия и Бангладеш.

Средногодишно, броят на мобилните абонати нараства с 13%, а за тримесечие с 3%. Около 75% от абонатите използват GSM, а за 15% е достъпна връзка по стандарта 3G/HSPA.

За една година броят на потребителите на мобилен широколентов достъп е нараснал с 60% и в момента възлиза на близо 1 млрд. Във всички региони на света се увеличават потребителите на смартфони – 30% от всички телефони, продадени през 2011 г., са били “умни”, докато през 2010 г. делът на смартфоните е съставлявал 20%.

Като цяло в света, само 10% от потребителите на мобилна връзка имат свартфон, което означава, че пазарът на мобилен широколентов достъп има голям потенциал.

Продължава ръстът на мобилния трафик на данни. В периода от третото тримесечие на 2010 г. до третото тримесечие на 2011-та обемът на предаваните данни се е увеличил два пъти. Ръстът между второто и третото тримесечие на миналата година възлиза на 18%.

Мобилният гласов трафик продължава да расте с устойчиви темпове в последните четири години, особено в региони със значително увеличение на новите абонати като например развиващите се страни в Азия.

Обемът на трафика на данни от мобилни РС силно варира в зависимост от предпочитанията на абонатите и отделните държави. Средно един потребител на мобилен РС сваля по 2 GB месечно от интернет.

Коментар