Google предложи кодиране за Mac OS X

Google отвори кода на софтуера за автоматизация на кодирането на данни в Mac OS X, известен като Cauliflower Vest. Първоначално продуктът беше разработен за вътрешна употреба в самата компания, но сега от него ще могат да се възползват и големи корпоративни потребители с OS X в своята инфраструктура, съобщи Google.

 

Cauliflower Vest представлява помощен инструмент за работа с FileVault – система за кодиране на файлове, въведена с Mac OS X Lion. Версия FileVault 2.0 се използва в последните издания на Mac OS X, като осигурява качествено кодиране на твърдия диск на потребителско ниво, но не е достатъчно добре адаптирана за използване в корпоративни мрежи. Cauliflower Vest допълва възможностите на FileVault 2.0.

В частност, софтуерът на Google управлява кодирането в работни групи – възможност, която липсва във FileVault, тъй като системата е проектирана за индивидуални потребители. С помощта на Cauliflower Vest администраторите могат да настройват принудително твърдите дискове по мрежата, както и да автоматизират работата с ключовете за кодиране.

Cauliflower Vest събира ключовете и ги предава на доверен сървър в облака Google AppEngine, като предоставя също сигурен достъп до тях в случай на загуба. Този механизъм е достъпен и в самата FileVault, но системата предава ключовете по подразбиране на сървъри на Apple, а достъпът до тях изисква акаунти в Apple ID, които не поддържат групови политики за управление.

Кодът на Cauliflower Vest се разпространява под лиценз Apache 2.0 и е достъпен от страницата на проекта Google Code. Първата версия на софтуера включва клиент с графичен интерфейс, сървър за събиране на ключове и уеб интерфейс за управлението им. Освен това в комплекта влиза конзолен инструмент, който позволява пускане на кодирането и генериране на ключове без участието на потребителя.

Даунлоуд: Cauliflower Vest

Коментар