Тайната около таблета на Google се разбулва

Google подготвя своя дебют на пазара за таблет компютри. Вече са известни и първи подробности за устройството, което може да предизвика истински фурор, предвид ресурсите на интернет гиганта и успеха на мобилната платформа Android при смартфоните.


Google заяви амбиции да спечели надпреварата при таблетите

Какво се знае към момента? На първо място това, че Google ще възложи производството на тайванската компания Asus – по същия модел, по който работи със Samsung и HTC в брандирането на смартфони, твърди авторът на сайта Android and Me. Тейлър Уимбърли се е добрал до тази информация от различни източници, а по време на Световния мобилен конгрес в Барселона тя е била потвърдена.

Твърди се също така, че таблетът ще стъпи на четириядрена платформа Nvidia Tegra 3. Устройството ще има 7-инчов екран с резолюция 1280х800, според DisplaySearch. Очаква се да работи под управление на операционна система Android 4.x Ice Cream Sandwich.

Ръководството на Googlе е било силно впечатлено от един таблет на Asus и това вероятно е провокирало решението на компанията да се намеси на този пазар, като предпочете тайванския производител за свой партньор. На изложението за потребителска електроника CES 2012 в Лас Вегас през януари Asus показа 4-ядрения таблет MeMo 370T с цена $249. Google обаче е поставила задача на производителя да намали цената до $199.

Според Уимбърли, подобна цена за таблет е напълно постижима. Вероятно Google иска да конкурира онлайн книжарницата Barnes & Noble, която в момента продава 7-инчов Android за $199, при първоначална цена $250. За да понижат стойността на таблета, Google и Asus планират да намалят вградената памет, като компенсират с място в облачното хранилище Google Drive.

Стъпването на пазара за евтини таблети не е проста задача. В края на миналата година онлайн гигантите Amazon и Barnes&Noble атакуваха сегмента и вече заеха позиции на него. Според анализатор от Macquarie, за двата последни месеца на 2011-та Amazon е продала 5 милиона таблета Kindle Fire. Онлайн търговецът дава само обобщена справка за продажбите на всички устройства с марката Kindle, вкл. е-книги и таблети.

Наскоро шефът на мобилното подразделение на Google Енди Рубин съобщи, че компанията иска да спечели надпреварата при таблетите и вече работи в това направление. През настоящата година Google ще удвои усилията си в тази посока. „Бъдете сигурни, че ще станем победители", заяви Рубин в интервю в The Verge.

Коментар