Държавата ще плати ТВ декодерите на бедните

Държавата ще поеме голяма част от цената на декодерите, необходими за приемане на цифрова ефирна телевизия. Това  предвижда проект на План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T), който е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Крайната дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване в България е 1 септември 2013 г. Предоставянето на декодиращи устройства ще се извършва по аналогия с правата за енергийни помощи. Ще бъдат оценявани доходното, имущественото, здравословното състояние, възрастта и семейното положение.

Условие за получаване на декодиращото устройство е наличие на собствен телевизионен приемник, без техническа възможност за приемане на цифров сигнал.  На едно семейство ще се предоставя само един декодер, независимо колко от членовете му отговарят на условията за подпомагане.

В Закона за държавния бюджет за 2012 г. са осигурени до 17,5 млн. лв. за крайни декодиращи устройства за приемане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на информационна кампания. Крайните устройства и прилежащи антени с усилвател с гаранция до 2 г. ще бъдат купени чрез обществена поръчка. По места ще бъде осигурено разпространението и инсталирането им срещу подпис от подпомаганите хора.

Програмите, излъчвани от предаватели за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, трябва да са безплатни. В случай че има кодирани предавания, то техният брой ще е ограничен.

Коментари по темата: „Държавата ще плати ТВ декодерите на бедните”

добавете коментар...

  1. Валентин

    това не е насилствено, а бъдещето на разпространение и приемане на цифрова телевизия.
    Не ви ли омръзна рекета и кабелажите и сателити които губят орбитата си.
    Ефирната цифрова няма недостатъците на аналоговата ефирна и широката честотна лента.
    Телевизорите с кинескопи (малки рентгенови тръби) е крайно време да отидат в историята.
    Това е моето мнение. Стига сте стърчали по покриви и върлини, въртейки ту наляво, ту надясно огромните антени по вили и панелки.
    Сега с една малка стайна антенка си гледам няколко, а от догодина и повече програми.

  2. :)

    Предвкусвам втора вълна насилствено минаване към нова техника в криза…както с касовите апарати 😉

Коментар