Pavegen произвежда ток от стъпките

Иновация като плочките Pavegen може да генерира практически неизчерпаема енергия

Иновативна технология Pavegen преобразува енергията от стъпките на хората в електричество. Инсталацията е поставена пред Народния театър “Иван Вазов“ и ще остане в България в продължение на две седмици.

„На новото трябва да се дава път по начин, който наистина вещае за нас едно по-хубаво бъдеще”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на представяне на технологията.

Иновация като плочките Pavegen може да генерира практически неизчерпаема енергия. Трайков изчисли, че разстоянието от неговия кабинет в МИЕТ до Народния театър, където бе представена инсталацията, е 250 крачки. Ако човек го измине пеша, ще се генерират около 1,5 киловата електрическа енергия.

Трайков илюстрира ефекта от иновацията и с още едни пример – ако по една плочка в продължение на 100 денонощия минават хора, ще се произведе толкова електрическа енергия, колкото от хидроенергийния възел “Цанков камък” за половин час.

Коментари по темата: „Pavegen произвежда ток от стъпките”

добавете коментар...

  1. до марин

    Кое не разбра? Хората и без това си ходят. Плочките ще са на пътя им и докато ходят ще произвеждат енергия! Изобретението е чудесно.
    Няма нужда за всичко красиво да започваме да мрънкаме за политика!

  2. Марин

    Остава само правителството да нахрани и народа, който ще върви по тези плочки, щото енергията не е съвсем безплатна. Хората, които ще вървят по това "изобретение" ще изразходват повече енергия за ходенето,..

Коментар