Облачна платформа в помощ на CERN

Консорциум от технологични компании, вкл. Атос и SAP, работи по създаване на европейска платформа за облачни услуги, която ще се използва от три от най-големите центрове за изследвания – Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), Европейската космическа агенция ( ESA) и Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL).

Платформата, наречена Helix Nebula, ще стартира с двугодишна пилотна фаза, през която ще се осъществят три проекта на CERN, ESA и EMBL. След приключване на първоначалния етап платформата ще бъде достъпна за държавни институции и бизнес организации.

„Създаването на новата паневропейска платформа е пример за потенциала на публично-частните партньорства и модел за успешната съвместна работа между бизнес, академични среди и публичен сектор”, коментира Веска Давидова, управител на Атос България.

Проектът напълно отговаря на ИТ приоритетите на Европейската комисия и ще спомогне за развитието на науката и технологиите в Европа, допълни Давидова.

С новата облачна платформа CERN ще има достъп до по-голям изчислителен капацитет, благодарение на който учените ще могат да обработват огромното количество данни, акумулирани при експериментите в Големия адронен колайдер.

Другият пилотен проект е на Европейската лаборатория по молекулярна биология и цели да улесни анализа на големи геноми при бозайниците. Третият проект, на Европейската космическа агенция, включва създаване на платформа за наблюдение и изследване на земетресения и вулкани.

Коментар