„Какво ни очаква” е темата на научен фестивал

Второ издание на „Софийски фестивал на науката” ще се проведе през май тази година, съобщиха от образователното министерство. Фестивалът, основан от Британски съвет и форум „Демокрит”, ще търси отговор на въпроса „Какво ни очаква?”


Фестивалът на науката ще се опита да отговори на предизвикателни въпроси за бъдещето (снимка: Софийски фестивал на науката)
 

„Армагедон 2012? Не, благодаря!” е забавният поглед на учените към популярните апокалиптични прогнози. „Роботи, хуманоиди, изкуствен интелект – на изчезване ли са човеците?” е другият акцент на фестивала.

Събитието цели да повиши интереса на младите хора към науката, да представи учебното съдържание по атрактивен и забавен начин, както и да популяризира научните постижения.

Във фестивала ще участват почти всички възрастови групи. Предвидени са химически опити на поляната, забавни физични опити, детска архитектурна работилница, фото изложби на човешки хромозоми и макрофотография и други атрактивни занимания.

Във фокус ще бъдат темите за свръхнови, извънземни цивилизации, нано и лего роботи, молекулярен ресторант, „Животът и смъртта на една енигма”, посветена на 100-годишнината от раждането на Алън Тюринг, „Какво точно ни казват синоптиците в прогнозата за времето?” и други интересни научни факти.

На 11 май в рамките на фестивала, ще се проведе и националният финал на конкурса „ Лаборатория за слава”, насочен към млади хора на възраст между 18 и 35 години, занимаващи се с наука, които умеят атрактивно и разбираемо да представят своите научни интереси пред широка публика.

Победителят в състезанието за комуникация на науката ще представя страната ни на международния финал на конкурса, който се провежда ежегодно в рамките на Фестивала на науката в гр. Челтнъм, Обединеното кралство.

Коментар