70% от администрацията ползва Windows 7

Над 70% от държавната администрация ползва последната версия на лиценза Windows 7, стана ясно на брифинг в Министерски съвет. В периода 2002-2011 г. в държавната администрация са сключени няколко централизирани договора за лицензиране на  софтуер на Майкрософт. До 2007 г. програмните продукти са ползвани под наем.


Главният секретар на МС Росен Желязков (вдясно) обяви, че настоящата обществена поръчка продължава софтуерната осигуровка на вече придобитите 96 хиляди лиценза за Windows Professional Upgrade
 

„Със сключването от министър Николай Василев през 2007 г. на рамково споразумение и на договорите въз основа на него държавната администрация е придобила безсрочно право на ползване на 96 000 броя Windows Professional Upgrade и сървърни продукти на Майкрософт в техните последни версии към 31 декември 2011 г.”, заяви Росен Желязков, главен секретар на МС.

В момента тече обществeна поръчка, която включва продължаване на софтуерната осигуровка на вече придобитите 96 000 лиценза Windows Professional Upgrade, като не се предвижда закупуването на нови количества, уточни Желязков. Поръчката е обявена в края на февруари след извършен анализ на потребностите на администрациите в рамките на постоянната работна група, подпомагаща работата на Съвета за електронно управление. Доклад, включващ основните параметри на поръчката, е разгледан и одобрен на заседание на Съвета за електронно управление.

Целта на обществената поръчка е да защити десетгодишна инвестиция за близо 150 000 000 лв. и постигане на бюджетна икономия в дългосрочен период, твърдят от МС. Софтуерната осигуровка представлява набор от услуги, като най-важните са правото на използване на последните версии на доставените продукти за срока на договора, преносимост на операционната система, осигуряване на системна комуникация, предоставяне на консултантска помощ при планиране и внедряване на софтуерни продукти, обучения на служители от държавната администрация и др.

При непродължаване на софтуерната осигуровка на придобитите софтуерни продукти в бъдеще, лицензите ще трябва да бъдат закупени отново и не би била защитена направената десетгодишна инвестиция, поясниха от МС. Обществената поръчка включва и доставка на лицензи за сървърни продукти с включена софтуерна осигуровка, която гарантира последните версии на доставяните продукти за срока на договора.

Процедурата е обявена и в официалния вестник на Европейския съюз, което дава възможност за участие на кандидати от всички държави-членки на ЕС. 22 европейски страни вече имат такива договори за софтуерно обезпечаване, а в Европейската комисия в момента тече същата процедура, съобщи Росен Желязков.

„Реалността у нас е такава, че огромна част от системите в администрацията, приблизително 100% от десктоп платформите са базирани на Майкрософт продукти”, коментира заместник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. По думите му, „ако ние, като държава нямаме чистота от гледна точка на лицензионната политика на Майкрософт, ни грози опасността да попаднем отново в списък, който в никакъв случай не говори добре за нашата държава”.

по темата: „70% от администрацията ползва Windows 7”

добавете коментар...

  1. Math

    70% от PCтата и на компании като Hewlett-Packard не са минали на windows 7, защото който работи нещо има системи, които не са съвместими и не могат да се пренапишат. Някой лъже здраво.

  2. тъпи

    много тъпи хора пишат в тези форуми. като се каже MS и полудяват. не разбират, че лелките, които работят на гишетата по институциите, не са наясно с тези системи, камо ли ако сега им сложат този бленуван Отворен код. колкото и да се халосвате и да се правите на свободомислещи, вие самите си дърпате от тракерите уйндоуси и активатори, защото знаете, че линуксите не ви вършат тази работа, която ви върши този гаден, долен, мръсен уйндоус. сега ще се посипят едни разбирачи да не оборват, едни противници на платения… криза – глупости. криза няма бе, тъпаци. просто има много богати и много бедни. ние винаги ще сме в криза, ако и да наблъскат линукси на всички рс-та от администрацията

  3. Banjo

    Нали сме във финансова криза, а харчат много пари за M$. Ами нека да направят както с връщането на част от бонусите. Бат Бойко да тропне с мъжкото си достойнство и да заповяда: Я веднага върнете скъпите Виндоуси и си инсталирайте безплатни Линукси! А внедрените агенти пробутващи продукти от Майкрософт да си подадат оставките.

  4. d

    Стига с тея кражби. Срамота бахти държавата

  5. мдааам

    Пълни глупости – където и да съм ходил въобще не са на Win7!
    А че Росен Желязков иска да захлеби яка комисионна е видно отдалеко – иначе след като имат всички най-нови версии, що му е да пръска 60 милиона за софтуер който ще излезе някъде в бъдещето???
    Тоя няма ли прокуратура да го закопчаят бе, барабар с целия местен офис на M$ представителството дето му е писал речта??!

Коментар