Intel се отказа от 3G в следващия мобилен чипсет

Intel се отказа от плана си да включи поддръжка на 3G в следващия си мобилен чипсет за лаптопи Centrino, известен като Santa-Rosa. Очакваше се чипсетът да включва Wi-Fi и технологията HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), която е подобрение на 3G.
Наличието на 3G в Santa Rosa щеше да осигури на мобилните потребители повече опции за безжична връзка към интернет и корпоративните мрежи. Причината Intel да се откаже от поддръжката на 3G на този етап е, че не вижда достатъчна възвръщаемост на инвестицията, са заявили представители на компанията пред ZDNet.
Вероятно производителите на лаптопи засега не са склонни да плащат допълнително, за да имат и 3G, наред с Wi-Fi. Очаква се все пак Intel да включи поддръжката на HSDPA в своя чипсет на по-късен етап.
3G елементът в Santa Rosa трябваше да се произвежда от Nokia, но не е сигурно дали Intel ще продължи разработката съвместно с финландския гигант.
Първият вариант на чипсета Santa Rosa се очаква през второто тримесечие на тази година и ще поддържа само стандарта 802.11n Wi-Fi, който предлага теоретична скорост над 100 мегабита в секунда (Mbps).
Santa Rosa е част от мобилната платформа Intel Centrino Duo, която се очаква да осигури по-дълъг живот на батериите на лаптопите.

Коментар