Пускат адронния колайдер на рекордна мощност

Големият адронен колайдер ще бъде пуснат на рекордно висока мощност вечерта в петък, 23 март.  Енергията на сноповете от протони ще достигне 4 тераелектронволта.

Сумарната енергия на сблъскващите се протони ще възлезе на 8 тералектронволна, което е четири пъти повече отколкото в затворения през 2011 г. американски ускорител Теватрон. Големият адронен колайдер е проектиран за 14 тераелектрон волта.

Първите сблъсъци с енергия 4 тераелектронволта са планирани за април, се казва в съобщение на сайта на ЦЕРН. Четири детектора, разположени в точките на пресичане на потоците от протони, ще засичат излъчването.

Колкото по-голяма е енергията на протоните, толкова по-големи са шансовете на физиците да открият следи от интересни процеси, вкл. т.нар. Хигс бозон, който се явява липсващият елемент в съвременната теория на елементарните частици. Хипотетичната частица отговаря за масата на всички други елементарни частици, но теорията не позволява да бъде установена нейната маса.

По-рано се планираше през 2012 г. колайдерът да продължи да работи на същата енергия, както и през 2011, т.е. 3,5 тераволтелектрона, но ръководството на ЦЕРН реши да вдигне енергията до 8 тераелектронволта. През ноември колайдерът ще бъде спрян за модернизация, а след 20 месеца енергията ще бъде увеличена до 14 тераелектронволта.

по темата: „Пускат адронния колайдер на рекордна мощност”

добавете коментар...

  1. сиси

    то има връзка между земетресенията в италия и взривовете в колайдера-наблизо е и се отразява-накрая всички ще ни взривят

Коментар