Apple и Nokia в спор за nanoSIM

Apple е подала заявка в европейския институт ETSI за стандартизиране на свой вариант на nanoSIM – карта за идентификация, която е по-малка по размери от познатите microSIM, но без компромис в характеристиките. Компанията от Купертино иска да наложи стандарта сред всички производители на мобилни телефони.

 

Nokia, от своя страна, също разработва вариант на nanoSIM, твърдейки, че е по-добър от епълския. На страната на финландския гигант са производители като Motorola и RIM, а Apple има поддръжката на повечето оператори, членове на ETSI, съобщи gsmarena.com.

Картата nanoSIM беше разработена от немската компания G&D, която създаде и първата комерсиална SIM карта за мобилни телефони. nanoSIM представлява интерес за производителите на миниатюрни мобилни телефони, тъй като позволява по-рационално разположение на компонентите в апарата.

Спорът между Apple и Nokia ще се разреши следващата седмица, когато ETSI окончателно ще избере стандарт за nanoSIM. Финландската компания може да разчита на 92 гласа в ETSI, докато Apple планира да регистрира още 6 дъщерни компании в Европа, всяка от които ще получи до 45 гласа.

Коментар