Как да си направим Линукс USB флаш

Можете лесно да превърнете флаш драйва в подвижен офис, като качите на него всички необходими приложения. Ще работите нормално с тях на всеки компютър – в офиса, у дома или на друго място. Още една възможност е да прехвърлите и операционна система на флаша. Така освен познатите приложения, винаги ще имате „своята машина” с всички предварително направени настройки – от работната площ до инсталираните и конфигурирани програми.

Преди това обаче трябва да проверите дали вашата дънна платка има възможност да зарежда системата от USB. Внимателно прочетете документацията, която сте получили заедно с дънната платка. Ако тази възможност е налице, би трябвало да пише и как да го направите. Вторият вариант е да влезете в настройките на BIOS, като рестартирате компютъра и натиснете клавиша Del или F2 няколко пъти още при началното зареждане. Това би трябвало да доведе до появата на основния екран за настройка на BIOS.

В повечето BIOS версии ще трябва да отидете в секцията advanced BIOS settings и да потърсите 1st boot device или нещо в този смисъл. Преминете през опциите, за да видите дали се поддържа тази възможност. Оглеждайте се за USB RMD-FDD, USB ZIP или USB FLOPPY. Имайте предвид, че по-късно, след като всичко по създаваното на стартиращата (boot) флаш памет бъде готово, ще трябва да се върнете тук, за да изберете първо устройство за зареждане USB.

И така, ако е налице тази опция, можете да започнете с подготовката. Същото важи и за компютрите, на които предвиждате да работите със своя флаш. Ако те поддържат опцията за зареждане от USB флаш памет, ще можете да ползвате Линукс операционна система, която се инсталира без особени затруднения.

Най-явната полза от зареждащия флаш е да носите цяла операционна система в джоба си навсякъде с вас. Това е възможно, благодарение на предприемчиви Линукс ентусиасти. Линукс е Unix-базирана операционна система с отворен код. И като такава, позволява на програмистите да експериментират с кода й. Това доведе до множество вариации на Линукс. Едни от най-полезните варианти са “live” (живите) дистрибуциите, които зареждат и стартират цяла операционна система от един компактдиск или друго устройство за съхранение на информация.

Независимо от операционната система, инсталирана на системния твърд диск, зареждането от „живото CD” ще доведе до стартиране на Линукс. Преимуществото е, че на който и компютър да работите, ще имате винаги познатата „обстановка” и приложения, с които сте свикнали.

Отскоро някои от малките „живи дистрибуции” могат да бъдат стартирани и от USB памет. Тези преносими операционни системи използват системната памет за извършване на задачите и вашия флаш диск в ролята на „твърд диск” за съхраняване на персоналната информация. Възможностите на USB стиковете всъщност ги превръщат в по-добра платформа за преносимите операционни системи, отколкото компактдисковете.

Puppy Linux, например, е една много лесна Линукс-базирана операционна система. Не би трябвало да имате проблеми да я разучите, още повече, че ще можете да я носите винаги с вас с помощта само на една флаш памет.

Puppy Linux е жива Линукс дистрибуция, която включва необходимия софтуер за нормална всекидневна работа, като можете лесно да добавите специално пригоден за нея софтуер. Голям плюс на дистрибуцията е малкият й размер, както и скромните изисквания към системата (128МВ са напълно достатъчни за нормална работа).

Имайте предвид, че флаш паметта, върху която ще бъде инсталирана дистрибуцията, трябва да бъде форматирана във файлова система FAT (не FAT32). За да направите това, влезте в "Моят Компютър", натиснете десен бутон на мишката върху флаш паметта и изберете опцията "формат" (format), след което изберете FAT за файлова система. Не правете "бързо" (quick) форматиране. 

 

След като част от първоначалните стъпки, подготовката и проверката дали ще можете да използвате тази функционалност вече са извършени, време е да преминем към същността на нашата задача. Първо трябва да се сдобиете с копие на операционната система, което може да стане, като посетите официалната страница и оттам свалите ISO файла. Сега го запишете, като за целта използвайте Nero или подобен софтуер (в Nero Burning ROM от менюто Recorder изберете Burn Image… и посочете сваляния файл).

И така, подготвителният процес е изцяло завършен и вече можете да рестартирате системата си. Влезте по описания по-горе начин начин в системния BIOS, за да направите необходимите настройки и да заредите системата с помощта на CD-то. Имайте предвид, че можете да направите първо устройство за зареждане CD-ROM, второ да бъде USB и трето – твърдия диск. Запишете настройките. Ако всичко е наред, то пред вас трябва да се появи началното меню. Оставете настройките по подразбиране за зареждане на системата поне при първия ви опит с тази дистрибуция.

Следва избор на клавиатурна подредба. След нея трябва да изберете X server-а. Това е настройка на графичния интерфейс на Linux. Puppy разполага с два такива сървъра, като изборът кой от тях ще ползвате остава ваш. По подразбиране се препоръчва Xorg, но нищо не ви пречи да експериментирате.

Ако всичко е наред, пред вас трябва да се появи самата операционна система и почти моментално да се зареди прозорец с няколко полезни основни съвета. И така, вече имате на разположение напълно функционална операционна система, но заредена от оптично устройство.

Тъй като целта ни е друга, а именно зареждане от флаш, ще разгледаме и останалите няколко стъпки за достигане на желания от нас резултат. Натиснете върху бутона Menu в долния ляв ъгъл, след което Setup и изберете Puppy universal installer.
      
      
 
   
  
Щом направите това, ще се появи нов прозорец, който ви подканя да сложите необходимата медия и да изберете типа устройство за инсталацията. В нашия случай избираме първата възможност USB Flash drive и натискаме ОК.

  
Сега трябва да изберем върху коя медия да бъде инсталирана операционната система. Посочваме желаната от нас флаш памет и натискаме ОК.
В новопоявилия се прозорец натиснете бутона до надписа Install Puppy to sdc1. От същия прозорец ще можете да изберете и Superfloppy режим, ако по някаква причина имате проблеми при нормалните настройки.
Ще се появи нов прозорец, който ви уведомява върху кое устройство ще бъде инсталирана операционната система, както и неговото форматиране и размер. Натиснете ОК, за да продължите.
В новопоявилия се прозорец натиснете бутона CD, тъй като използваме "живата" версия на ОС.
Следва нов прозорец, който ви подканва да сложите диска, ако сте го извадили. Натиснете ОК. Появява се прозорец, в който избирате първата опция (default) и натискате ОК. Ако случайно имате проблеми със зареждането от USB паметта, можете да опитате някои от другите възможности.
На новопоявилият се прозорец отново натискате ОК, за да продължите нататък.

Достигнахме до финала. Пред вас е последният прозорец – натиснете Enter, за да започне процесът по инсталация. След около 1-2 минути инсталацията върху флаша е приключила.

Честито! Вече имате пълно функционална операционна система и то във вашия джоб. Сега можете да се захванете с нейното персонализиране, за да отговори системата по-пълноценно на вашите изисквания и нужди.

Коментар