Започва залезът на физическите носители

През настоящата година американците ще изгледат 3,4 милиарда филма през легални интернет услуги, спрямо 1,4 млрд. през 2011 г. В същото време броят на гледаните на DVD и Blu-ray филми ще достигне 2,4 млрд., което е със 7,7% по-малко от миналата година, по данни на IHS Screen Digest.

Анализаторите отбелязват появата на все повече специализирани услуги от рода на Netflix и Amazon Prime Instant Video, както и нарастваща скорост на интернет връзките.

Наблюдава се как започва залезът на физическите носители, към които се отнасят DVD и Blu-ray, коментират от IHS Screen Digest.

Пълният отказ от физически носители ще отнеме известно време, така както се случва със CD-тата, които и до момента се ползват, макар и все по-ограничено.

Популярността на онлайн видеото се дължи освен на удобство, но и на по-ниска цена. Така например, диск с лицензен филм струва в САЩ $4,72, докато филм в легална интернет услуга е достъпен срещу 51 цента.

Тенденцията се поддържа и от големи търговски вериги като Wal-Mart Stores, която предложи нова услуга за копиране на филми от физически носители в облака. В момента има известни технологични проблеми със DRM-защитата на дисковете, но се очаква скоро те да бъдат преодолени.

Коментари по темата: „Започва залезът на физическите носители”

добавете коментар...

  1. mercury

    всички пазари се равняват по американския. значи това ни чака и в българия. какво флашките не залязвали като продажби!… фиуууууу… един съвет към <анонимно> >> мини покрай технополис например и разледай витринките с външни памети

  2. Kingston

    USB стиковете се сринаха като печалби, за който не знае….

  3. Тодор

    Много ясно че видеото ще си стигне реалната цена. Носители ли? НЕ, благодаря.

  4. анонимно

    "Започва залезът на физическите носители в развлекателната индустрия" Това е по-правилното заглавие. Това, че тя е един от най-големите консуматори на механични носители абсолютно нищо не означава. Ето например флашките – и те ли вече "залязват" като продажби?

Коментар