Искът на Oracle към Google редуциран 60 пъти

Oracle понижи рязко финансовите си претенции към Google за претърпени щети от ползване на патентовани Java технологии в мобилната платформа Android. Вместо досегашните 6,1 милиарда долара, софтуерният ще получи не повече от $100 милиона, ако спечели делото. Компанията преразгледа иска си по настояване на окръжния съд на Калифорния.

 

През 2010 година Oracle даде на съд Google, като го обвини, че ползва незаконно Java технологии в своята отворена операционна система Android. Адвокатите на компанията поискаха от Google да изплати компенсации за неправомерно ползване на 7 патентовани технологии и нарушаване на авторски права.

Първоначално Oracle оцени нанесените щети на сумата от $2,6 до $6,1 млрд., като се базира на броя продадени смартфони под управление на Android, на които потенциално биха могли да се ползват патентовани JavaME технологии, съобщи Groklaw.net.

Google, от своя страна, се обърна към патентното бюро на САЩ с искане да анализира патентите на Oracle за това доколко са защитени използваните в Android технологии. В резултат компанията на Лари Елисън беше принудена да оттегли претенциите си за 5 от 7-те патента. Така спорът се сведе само до две Java технологии.

Върховният съдия на Северна Калифорния Уилям Олсъп призна първоначалната оценка на Oracle за неадекватна и поиска от двете страни да преизчислят щетите, като постави таван от 100 милиона долара. Именно такава сума искаше Sun Microsystems от Google за лицензиране на Java технологиите (Sun е компанията разработчик на Java, по-късно закупена от Oracle).

Миналата седмица двете компании представиха на съда финалните си сметки по щетите. Google оцени своя дълг към Oracle на $37,5 милиона. Софтуерният гигант, от своя страна, поиска само $32,3 милиона.

Не е изключено Google да се окаже победител в патентния спор. В този случай обвиненията за умишлено нарушаване на патенти ще бъдат снети, а Oracle ще получи минимална сума от $27,7 млн. като компенсация за нарушени авторски права.

Ако пък се докаже, че Google е знаела за патентите на Oracle, но въпреки това е ползвала технологиите без лицензиране, то размерът на компенсацията може да нарасне тройно. И в този случай обаче глобата няма да превиши 100 милиона долара.

Заседание по делото е насрочено за 16 април. Oracle се обърна към съда с молба за по-късна дата, като се обоснова на неясноти в някои от съдебните документи. Малко вероятно е обаче искането на компанията да бъде удовлетворено.

Коментар