Интелигентната отбрана няма алтернатива

Инициативата за интелигентната отбрана няма реална алтернатива, заяви министър Аню Ангелов на международна конференция по темата в София. В момента бюджетите за отбрана са толкова рестриктивни, че държавите не само не могат поотделно да придобиват нови способности, но и изпитват трудности да поддържат вече съществуващите, поясни министърът.


София бе домакин на международна конференция за интелигентна отбрана

Не трябва да се ръководим само от финансовите условия, а и от визията за развитие на отбранителните способности, за да изпълним задълженията си към колективната отбрана, допълни съветникът на премиера д-р Светослав Спасов.

На конференцията бяха обсъдени възможности за създаване на координационен механизъм за Югоизточно-европейско отбранително сътрудничество, в който България да бъде водеща нация. Регионалното сътрудничеството включва общи проекти в сферата на противоракетната отбрана, кибер отбраната, военното образование и обучение, модернизацията на националните армии, безпилотни летателни апарати, изследванията, ИКТ, е-правителството и др., посочи д-р Спасов.

По неговите думи, България трябва да има самочувствието на 3-тата по големина държава по територия, след Полша и Румъния, от ново-присъединените 12 страни-членки на НАТО и 3-тата по големина от ново-присъединените 12 страни-членки на ЕС.

Ще издам една военна тайна – идея, която се е роди минути преди началото на конференцията”, заяви ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. д.ик.н. Стати Статев. Той каза, че е прието в УНСС да се създаде Многонационален изследователски център за интелигентната отбрана.

Позицията на компаниите от сектора на ИКТ по въпросите на сигурността бе изразена от Бойчо Делевски, изпълнителен директор на SAP България и генерал-майор Франс Пикаве от отдел Global Network Centric Operations на IBM.

От услугите на SAP се възползват 80% от страните-членки на НАТО, а решенията на компанията са интегрирани в армиите на 44 страни в света. Бойчо Делевски посочи, че SAP помага на отбранителните сили да постигнат три ключови цели – генериране, разгръщане и поддържане на силите.

Генерал-майор Франс Пикаве от IBM представи резултатите от международно проучване на компанията върху възможностите за оптимизация на сътрудничеството при коалиционните операции. Трите основни насоки, в които отбранителните сили могат да вземат участие за да подобрят коалиционното си представяне, са сътрудничество, споделяне на информация и използване на иновативни технологии. Последното предполага създаване на обща ИТ инфраструктура и технически средства за повишаване на ефективността на коалиционните операции.

В заключение, генерал-майор Пикаве посочи, че за да оптимизират съвместната си работа в областта на отбраната, страните трябва да включат като стандарт в процеса си на отбранително планиране и проучване за възможното международно сътрудничество.

Държавният глава Росен Плевнелиев заяви готовност да инициира среща на ръководителите на страните от региона, на която да се обсъдят възможните нива на сътрудничество, възползвайки се от инициативата Интелигентна отбрана. Той заяви, че държавите в региона могат да работят заедно за модернизиране на своите армии и така да намалят разходите и да увеличат своите възможности.

Приоритизация, специализация и сътрудничество са трите ключови думи, които всеки трябва да запомни", допълни Росен Плевнелиев.

Форумът за интелигентна отбрана в София бе организиран от УНСС с подкрепата на отдел Обществена дипломация на НАТО и ИТ компаниите IBM и SAP.

по темата: „Интелигентната отбрана няма алтернатива”

добавете коментар...

  1. Пешо от Самоков

    От кога УНСС се занимава с отбрана? Къде са фирмите от отбранителната промишленост? От кога БАН, Оптикс -Панагюрище и УНСС са корифеите на отбраната? Или някой на някой е дал пари и сега трябва да му ги върне през Министерството на Отбраната? Май на "ламята която лапа милиони от бюджета на Министерството на Отбраната всяка година 6 милиона годишно не и стигат"?

Коментар