Интернет ползван най-често за водене на сметки

Интернет се ползва от потребителите най-често за извършване на банкови операции и водене на сметки, пазаруване и търсене на работа, разкри проучване на Ройтерс и Ipsos в 24 страни по света.

 

Повечето анкетирани (60%) са ползвали мрежата в последните три месеца основно за водене на сметки и извършване на транзакции. Това е обяснимо, тъй като интернет позволява на хората да извършват финансови операции по всяко време, като при повечето транзакции не се взимат комисионни, коментират авторите на проучването.

Относително най-голям е броят на притежателите на онлайн сметки в Швеция. Услугата е популярна също във Франция, Канада, Австралия, Полша, ЮАР и Белгия, където банкови операции през интернет извършват около 75% от хората.

45% от анкетираните използват мрежата за извършване на покупки. Онлайн-шопингът е най-популярен сред немците и британците (74%), шведите (68%), американците (65%) и южнокорейците (62%).

Покупки в интернет са правили около една четвърт от потребителите на мрежата, а 61% са търсили информация за интересуващите ги продукти. В редица страни интернет пазаруването не е популярно – например в Саудитска Арабия услугата ползват 28% от хората.

Услугите за дистанционно банково обслужване ползват предимно хора с високи доходи. Същото се отнася и до онлайн покупките. Сайтовете за търсене на работа са популярни сред несемейните на възраст до 35 години и с ниски доходи.

Коментар