ERP и BI инсталациите вървят ръка за ръка

В почти всички нови проекти за въвеждане на системи за управление на бизнеса се забелязва, че ERP (платформа за управление на бизнеса) вървят ръка за ръка с BI (системи за бизнес-анализи). Преобладаващата част от новите проекти за бизнес-софтуер през 2011 година са с такъв характер, споделя Боян Мартинов, търговски директор на Intelligent Systems България.

Може да се каже, че това е едно от най-осезаемите явления на пазара в момента, според специалиста. Около 80% от новите проекти на фирмата „стъпват и на BI”, казва Мартинов. Днес Intelligent Systems представи своите предложения за системи за управление на бизнеса за сектора на производството.

Икономическата рецесия се усеща на пазара, но не на всяка цена под формата на свиване на бюджетите и прекратяване на проектите. За 2011 година фирмата отчита 18 процента ръст. Отдават това на „агресивността” на потребителските организации – в стремежа си да останат конкурентни на пазара и да държат по-здраво юздите на бизнеса си, фирмите предпочитат да въведат ERP система и BI.

Логично е да се говори за едновременното въвеждане на ERP и BI, смята Мартинов. Така е, защото провежданото преди внедряване на ERP бизнес-проучване на потребителската организация може да се използва и за двете и дори така е икономически по-ефективно. Доскоро обаче по-масов бе другият подход – първо се въвежда ERP, а след време се надгражда с платформата за бизнес-анализ.

Да се използва предварителното проучване на структурата на организацията и нейната дейност, за да се внедрят и двете, е по-оправдано, казват експертите. „В едно внедряване е по-правилно двата компонента да се въвеждат паралелно”, казва Мартинов. По думите точно това и става реално на пазара.

„Бързите ERP” не се случиха, сподели още шефът от Intelligent Systems България. „Това беше маркетингов трик”, добавя той и напомня, че в момента друг актуален комерсиален подход е рекламата на “бързи ERP” с европейско финансиране. Това обаче не може да се случи толкова лесно, колкото звучи, предупреждава Мартинов.

Коментар