Новите HP ProLiant Gen 8 – “самодостатъчни” сървъри

Осмото поколение HP ProLiant направиха и своя български дебют като част от серия представяния по света, започнала още в средата на февруари и продължаваща до средата на годината. ProLiant Gen 8 е ново поколение сървъри на HP, което се очаква да намали времето, необходимо за поддръжка и управление на хардуера чрез функции за „самодостатъчност” и автоматизиране на рутинни административни задачи като актуализациите.

Новите системи ProLiant са продукт на двегодишен научно-изследователстки проект „Voyager” на стойност 300 милиона евро. Анонсът на Gen8 сървърите е третата фаза от програма на HP за фокусиране върху пазара на сървъри, която започна миналата година с проект „Moonshoot”- с акцент върху системите с ниско потребление на енергия, оследван от проект „Odyssey” с фокус върху критичните за бизнеса висок клас сървъри. За иновациите в този проект HP говори с цифри: 900 регистрирани патента и нова системна архитектура, наречена HP ProActive Insight.

HP ProActive Insight архитектурата на сървърите от Gen8 се състои от хардуер и софтуер, който осигурява сървърна автоматизация през жизнения цикъл и в същото време непрекъснато изследва „здравeто” на техиката, консумацията на енергия и други важни елементи от диагностиката.

От HP наблягат на три важни аспекта в новите HP ProLiant Gen 8 сървъри:

енергийна ефективност: нарастващите разходи за енергия за центровете за данни коства на фирмите все повече и повече; затова HP ProLiant Gen8 разполагат с множество сензори, анализиращи данни като натоварване на машините, място, консумация на ток, температура и др.

намаляване на администраторската работа: ръчната работа по поддръжка на сървърите коства на световния бизнес $24 милиона за последните три години; HP ProLiant Gen8 утроява администраторската продуктивност чрез елиминиране на ръчни операции като например сървърни ъпдейти, отнемащи по 5 часа на рак.

сигурност: това е най-важният показател за потребителите и не случайно е на фокус благодарение на възможностите на системата за самонаблюдение посредством 1 600 показателя за правилно функциониране; самодиагностика и проактивна поддръжка допълват тези технологии с цел елиминиране на сривовете.

В България сървърите ProLiant бележат добър ръст, обяви Борис Накев, търговски директор на HP България. През 2011 година този сегмент е отбелязал 39% ръст спрямо предходната година. Продадени са 2500 машини. За следващата година от местния търговски офис на голямата компания очакват подобни проценти растеж – около 40%.

ProLiant Gen8 са подходящи за корпоративния сегмент, както и за все по-актуалните и у нас облачни услуги. Компанията дори е на път да завърши първото си мащабно „облачно” внедряване в България, което ще бъде обявено с подобаващо внимание.

Коментар