Microsoft купи патенти за $1 млрд. от AOL

Онлайн гигантът AOL ще продаде 800 патента на Microsoft за сумата от 1 милиард долара, стана ясно днес. Сделката включва и приложенията на тези патенти в различни технологии, съобщи CNET.

 

В допълнение, Microsoft ще получи не-ексклузивна лицензия за останалите патенти на AOL. Точната сума на сделката е $1,056 милиарда в кеш.

След продажбата AOL ще остане с 300 патента и техни приложения в областта на рекламата, търсенето и други технологии. Двете страни ще подпишат също лицензно споразумение, по силата на което AOL ще ползва патентите, които продава на Microsoft.

Сделката е подготвяна от няколко месеца. AOL е ползвала услугите на инвестиционната банка Evercore Partners, както и на Goldman Sachs, за да реализира продажбата.

AOL продължава да разочарова инвеститорите. През 2011 г. компанията отчете само $13 млн. печалба при приходи от над $2,2 млрд. Акциите на AOL поевтиняха с 8% през 2011-та, а за последните пет години цената им е паднала с 20%.

по темата: „Microsoft купи патенти за $1 млрд. от AOL”

добавете коментар...

  1. HEXE

    "Точната сума на сделката е $1,056 милиарда в кеш." – Представям си тоя кеш как са го изджаскали със самосвали пред входа на AOL.

Коментар