Проверки за нелицензиран софтуер в Стара Загора

Полицията в Стара Загора извърши две проверки за нелицензиран софтуер в местни фирми. Иззети са общо 15 компютъра, на които са открити незаконно инсталирани програми, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС/BSA).

Акцията е извършена от служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност” към МВР, съвместно с представители на BSA, в офисите на „И.” ЕООД и „Д.-Е.К.” ЕООД.

При първата операция са иззети 10 компютъра, върху които са намерени копия на различни компютърни програми, правата върху които се притежават от компании – членки на BSA. Фирмата не е предоставила доказателства, удостоверяващи законосъобразното придобиване и използване на софтуерните продукти. Компютрите са приобщени като доказателство по образуваното досъдебно производство по чл. 172а от Наказателния кодекс.

При втората проверка в офиса на „Д.-Е.К.” ЕООД е образувано още едно наказателно производство и са иззети 5 компютърни системи.

Наред с инициативи за повишаване информираността на местния бизнес относно рисковете от използване на нелицензиран софтуер, BSA продължава и усилията за преустановяване на недобросъвестните търговски практики в ИТ сектора.

по темата: „Проверки за нелицензиран софтуер в Стара Загора”

добавете коментар...

  1. Инженера

    Гражданите на Стара Загора са безработни и гладуват-не им е до Нелицензираният софтуер!

Коментар