Sony ще съкрати 10 хиляди души

Sony планира да съкрати 10 хиляди души през настоящата година, или 6% от персонала си. Мерките ще засегнат както служителите на компанията в Япония, така и по света, предаде Ройтерс.

Очаква се Sony да поиска от ръководството – седемте изпълнителни директори начело с Хауърд Стрингър – да върне получените бонуси.

В началото на април Sony смени ръководния си екип. За президент и главен изпълнителен директор бе назначен Казуо Хираи, който по-рано отговаряше за бизнеса с потребителска електроника на компанията.

Предполага се, че съкращенията в Sony ще бъдат съпроводени със сериозни структурни промени. Казуо Хираи е решен да извърши фундаментална реформа, за да направи Sony печеливша компания.

Технологичният гигант планира да продаде подразделението за производство на филми и лепила, използвани във фотоапаратите, телевизорите и мобилните телефони. Sony ще се ориентира към бизнес по модела на Apple, която изнася производството на устройствата си към други компании.

Sony вероятно ще отчете загуби за четвърта поредна година. През ноември компанията предупреди, че ще приключи годината със загуба, като подразделението за телевизори е на минус 2,2 млрд. долара.

Чистата загуба на компанията за третото тримесечие на финансовата 2011-2012 г., завършило на 31 декември 2011 г., възлизат на 2,09 млрд. долара. Приходите за същия период са 23,9 млрд. долара, което е спад от 17,4% на годишна база.

В периода от 2005 г. досега пазарната капитализация на Sony намаля с почти 60%. За сравнение, капитализацията на корейския й конкурент Samsung се удвои за същия период.

Коментар