Ще вдигат капацитета на опорната мрежа в ДА

Развита инфраструктура и цифрови услуги ще позволят на правителството да бъде достъпно и прозрачно, а на обществото – информирано и образовано, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриване на годишната конференцията на Асоциация „Телекомуникации”.


Ивайло Московски обеща развита инфраструктура и цифрови услуги
(снимка: МТИТС)

В началото на 2012 г. се осъществи финансовата и административна интеграция на мрежите на администрацията, припомни министърът. Вече е започнала и технологичната интеграция на двете мрежи, която трябва да приключи през 2013 г.

Новосъздадената интегрирана мрежа ще осигури инфраструктура за въвеждане на е-управление, ще намали разходите на държавата за комуникационна свързаност и ще предостави качество и сигурност на връзките, каза Московски. След 2013 г. се планира да бъде увеличен преносният капацитет на опорната мрежа на държавната администрация (ДА) чрез ново оборудване.

МТИТС цели създаване на електронни съобщителни мрежи на територията на цялата страна, а не само в големите градове, поясни министърът. Чрез тях ще бъдат предлагани удобни и сигурни електронни услуги за бизнеса и гражданите.

Очаква се в средата на годината да стартира търгът за бърз интернет в отдалечените райони на страната. Проектът е на стойност 20 милиона евро и ще обхване около 30 общини с повече от 300 000 жители.

Коментар