Intel обещава ултрабуци по $700

До началото на есента на пазара ще излязат десетки нови модели ултрабук компютри на цени, започващи от 700 долара, обеща Intel. По-рано тази година на изложението CES в Лас Вегас бяха показани 50 различни ултрабука, очакват се още 75 модела до края на 2012-та.

Падането на цените на ултратънките и леки ноутбук компютри ще стане факт за началото на учебната година, съобщи The Verge. В момента средната цена на ултрабуците е около $1000, което е пречка за масовото им навлизане.

Настоящата серия Intel-базирани ултрабуци се сблъсква със сериозна конкуренция от страна на ARM-базираните таблети, както и на обикновените ноутбуци. Шансът на производителите да наложат ултрабуците е като намалят цените им.

Според източници от индустрията, сегашните цени на компонентите и производството на ултрабук компютри не позволяват цени от порядъка на 500 евро. Себестойността е висока най-вече заради скъпите SSD устройства, които струват 10 пъти повече от традиционните твърди дискове. Скъпи са също дисплеите на ултрабуците, тъй като трябва да имат по-тънък профил.

Очаква се през второто тримесечие цените на ултрабуците да паднат до $800, твърди DigiTimes.com. Подобна цена обаче не може да осигури големи печалби и производителите ще трябва да балансират между рентабилност и обем на доставките.

Коментар