Moody’s понижи рейтинга на Nokia

Moody”s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Nokia до Baa2 с негативна прогноза, заради спада в продажбите на телефони през първото тримесечие. От финландската компания обаче излязоха с официално становище, в което изразяват несъгласие с оценката на рейтинговата агенция.

 

Nokia планира да обяви на 19 април резултати за първото тримесечие на 2012 г., като същевременно заявява своята силна финансова позиция. Компанията твърди, че към 31 март е разполагала с остатък от парични средства в размер на 9,8 млрд. евро (чисти 4,9 млрд. евро).

Nokia предприема бързи мерки и продължава да отделя повишено внимание на снижаването на издръжката на структурите на компанията, подобряване на ликвидността и поддръжката на силна финансова позиция, посочва вицепрезидентът Тимо Ихамуотила.

В момента Nokia е третата най-скъпа компания във Финландия. Пазарната й капитализация на фондовата борса в Хелзинки падна наскоро до $14,97 млрд., което е значително по-малко от показателите през април.

Миналата седмица експерти от Berenberg Bank посъветваха Nokia да продаде подразделението си за производство на телефони. Според анализаторите, финландската компания трябва да се съсредоточи само върху смартфоните.

Коментар