Нови софтуерни инструменти си проправят път

Някои категории софтуер бързо ще набират популярност тази година. Анализаторската компания Forrester Research очаква ръст в продажбите на нови инструменти за управление на документооборота, автоматичен анализ на разходи, обезпечаване на услуги и управление на риска.

Бързо ще си проправят път и програмни продукти за управление на кадри и наемане на персонал, при които се прогнозира ръст от 15-20 процента на американския пазар.

Като цяло, софтуерът за финансово управление, е-покупки, управление на човешки ресурси, бизнес анализ и взаимодействие с клиенти ще отбележи ръст от 11,4% през 2012 г. и 12% през 2013-та.

Forrester прогнозира увеличение на разходите за технологии в САЩ със 7,1%, а през 2013 г – със 7,4%. Най-бързо ще се развива пазарът на софтуер, благодарение на облачните продукти.

Разширява се кръгът от проблеми, които технологиите трябва да разрешат, а новите софтуерни инструменти са предназначени именно за това. Така например, софтуерът за управление на документооборота се използва и за управление на социални услуги и застрахователни казуси, като обхваща цялата релевантна информация, необходима за изпълнение на дадена задача.

Инструментите за управление на риска при доставките позволяват да бъде събрана на едно място цялата информация за поръчките и историята на събитията, свързани с всеки от доставчиците. Подобни системи помагат да бъдат проверени финансовите условия на доставчика и осигуряват данни за нефинансовите рискови фактори – например ниво на социална отговорност и екологични рискове.

Същевременно, компютърното оборудване ще отбележи ръст от 4,5% през настоящата година, което е два пъти по-малко спрямо 2011-та, прогнозира Forrester. В последните две години повeчето компании похарчиха големи суми за техника и в момента разполагат с необходимите им изчислителни мощности. Очаква се съживяване в покупките на хардуер през 2013 г., когато ръстът ще достигне 8,4%.

Forrester прогнозира общите ИТ разходи на пазара в САЩ – за продукти, услуги и персонал – да достигнат тази година 1,266 трилиона долара. За заплати ще бъдат похарчени $241 млрд. долара, а за софтуер – $232 млрд. Разходите за компютърно оборудване ще достигнат $92 млрд.

Според анализаторската компания, броят на заетите в ИТ сектора е нараснал с 0,3% през миналата година, при увеличение на заплатите и социалните осигуровки от над 4%. През тази година се очаква ръст на персонала с 2%, а през 2013 – с 4%. Повишеното търсене на ИТ специалисти ще доведе до ръст на заплатите със 7,2%.

По данни на TechServe Alliance, през март в САЩ са били открити 15 хиляди работни места в ИТ сектора от общо 120 хиляди нови работни места във всички сектори. Твърди се, че броят на заетите в ИТ областта възлиза на 4,14 млн. души.

Коментар