Зарядно с вода достъпно на българския пазар

Първото в света зарядно устройство, което работи с вода, идва на българския пазар. PowerTrekk, достъпно засега само в седем страни, използва иновативна технология, която елиминира нуждата от електрически контакт за зареждане на мобилни джаджи.

Шведският продукт осигурява удобство за хората, които са постоянно в движение, сред природата или просто нямат достъп до електричество, посочват от разработчика myFC. PowerTrekk ефективно превръща водорода в електричество. За разлика от слънчевите зарядни устройства, тук електричеството се генерира бързо и не зависи от атмосферните условия, позицията на слънцето и други фактори.

Горивната клетка на PowerTrekk е напълно пасивна система, която превръща водорода в електричество чрез мембрана за обмен на протони. Химическият процес е безопасен и контролиран, а единственият вторичен продукт е малко водна пара.

PowerTrekk ползва специални шайби, доставяни по три в комплект. Те се поставят в устройството, след което се налива вода. За да стартира процесът, трябва да се подаде водород към горивната клетка, която пък да бъде изложена на чист въздух.

Наличен е и портативен комплект батерии, който може да се ползва като готов източник на енергия и като резерв за горивната клетка. Зарядното може да се ползва за захранване през USB на камери, мобилни телефони и GPS устройства.

Шайбата на PowerTrekk е част от програма за повторно използване на производствените материали и е направена от метал със специално покритие. PowerTrekk и специалните шайби към него могат да бъдат внасяни на борда на самолет.

Иновативният постоянен източник на заряд бе представен през февруари на световното изложение за мобилни технологии MWC 2012 в Барселона, Испания. В България продуктът се разпространява от XCoSports.

Коментари по темата: „Зарядно с вода достъпно на българския пазар”

добавете коментар...

  1. Боб

    3 шайби 8 лв., 1 кубик вода – 1,68 лв. … брей, че далавера 😀
    1 батерия менте – 5 лв. …

  2. XCoSports

    В шайбите няма водород – иначе щяха да са бомби 😀 Има съответното вещество, което задейства процеса с водата и водорода идва точно от там – от водата. 3 шайби струват 8лв., та цената не е прекалено висока. Едната такава зарежда два телефона…..

  3. анонимен

    Е, как скъпи – една такава шайба е от 3 до 4 лв, зависи от къде си я купувате.

  4. анонимно

    Консумативът е водород, който се съдържа в шайбите. Тези шайби, обаче, са изключително скъпи в сравнение с енергията която дават!!! Дали това е надута цена, или технологията по пречистването на водорода го изисква – не мога да кажа.

  5. vaskko

    Колко зареждания позволява това чудо, сменят ли се шайбите или пък някакъв друг консуматив ….

Коментар