Nokia започна строеж на завод във Виетнам

Nokia обяви официално началото на строежа на завод във Виетнам. Предприятието в индустриалната зона VSIP (Vietnam-Singapore Industrial Park), провинция Бак Нинх, ще се простре на площ от 17 хектара и се очаква да започне производство в началото на 2013 г., съобщи Nokia.

Освен икономическа стойност, инвестицията на Nokia ще донесе и социални ползи на Виетнам като откриване на работни места и повишаване на ноу-хауто в ИТ областта, се посочва в официалното съобщение.

Nokia, от своя страна, подчертава подкрепата на виетнамското правителство за реализация на проекта. Заводът ще произвежда нови телефони за развиващите се пазари.

Nokia стъпи във Виетнам още през 1996 г. В момента компанията има два представителни офиса в страната, които отговарят за маркетинга на телефонния бизнес. През ноември м.г. беше създадена компанията Nokia (Vietnam) LLC, която ще оперира новия завод.

Миналата година Nokia обяви план за изнасяне на производството в Азия. Компанията затвори завода си в Клуж, Румъния и предприе сериозни съкращения в родината Финландия.

Коментар