K-Vision спечели “Imagine Cup 2012” в България

K-Vision победи в българското издание на Imagine Cup 2012 – най-голямото технологично състезание в световен мащаб, в което всяка година взимат участие над 300 хиляди младежи. Отборът на Американския университет в България ще представи страната ни на световните финали в Сидни, Австралия през юли 2012 г.

Младите специалисти впечатлиха съдиите с проект C-Path, който помага на хората с увредено зрение да се ориентират лесно в заобикалящата ги среда и да могат спокойно да избягват препятствия, докато ходят.


Отборът на K-Visison ще представя България на финалите на Imagine Cup 2012 в Сидни през юли 2012 г.

В България състезанието се реализира успешно вече шеста година и като резултат са създадени няколко компании, които продължават работа по проектите си и ги налагат като комерсиални решения”, сподели Такуя Хирано, генерален мениджър на Майкрософт Централна и Източна Европа.

Тази година до националния финал достигнаха 6 отбора: GrabOtability, Софийски университет „Св. Климент Охридски”; GreenLight, Американски университет, Благоевград; K-Vision, Американски университет, Благоевград; N3GG, Софийски университет „Св. Климент Охридски”; PXTeam, Технически университет – София; и Svarog, Технически университет – София.

Отборите адресират области като образование, здравеопазване, околна среда и глобално сътрудничество, а проектите им целят да помогнат на хората да живеят по-добре, да водят по-здравословен начин на живот и да им предоставят възможности, които досега не са съществували.

Imagine Cup цели да стимулира иновативността у студентите и учениците, като им поставя задача да създадат софтуерни проекти, които да намерят решение на някои от най-сложните проблеми в света и да допринесат за глобалното подобряване на благосъстоянието на хората. Темата е вдъхновена от Целите на Хилядолетието на ООН, а инициативата досега е поставила началото на много новаторски компании и е станала причина за създаване на успешни социално-отговорни решения в целия свят.

Състезанието се провежда всяка година, като през 2012 ще отбележи 10-годишния си юбилей. Има 8 различни категории, всяка от които включва 3 етапа – идея, прототип и проект. До последния етап достигат само най-добрите решения, като от първоначално записаните за участие студенти на финала се представят едва около 500.

Коментар