Nokia: вече не сме номер едно

Висш мениджър на Nokia официално призна, че компанията е отстъпила от позицията на най-голям играч на пазара за мобилни  телефони в света. Лидерството на финландския производител продължи 14 години.


Йорма Олила призна отстъплението на Nokia, но пък вярва, че още тази година ще настъпи обрат в развитието на компанията
 

Изявлението на Йорма Олила, председател на борда на директорите, пред финландски медии потвърждава оценките на пазарни анализатори, които „детронираха” Nokia от върха след публикуване на последния й финансов отчет.

Олила, който ще напусне поста си през следващата седмица, продължава да вярва в светлото бъдеще на компанията. В момента Nokia преминава през тежък период, но постоянно пуска нови продукти и към края на тази година се очаква да настъпи повратна точка и излизане от кризата, според Олила.

Акционерите трябва да проявят търпение, посочва той пред mtv3.fi, изразявайки пълна подкрепа за CEO-то Стивън Елоп.

Бившият вицепрезидент Ли Уилямс, отговорен за развитието на Symbian от 2006 до 2009 г, обаче е на друго мнение. Според него, именно Стивън Елоп е виновен за упадъка на Nokia.

По думите на Уилямс, сегашният изпълнителен директор е пожертвал финландската идентичност на Nokia – нейната емблема Symbian. Грешка е бил отказът от собствените платформи. Вместо това Nokia е трябвало да развива едновременно и Windows Phone, и Symbian, и MeeGo.

В едно нещо обаче Ли Уилямс е солидарен със Стивън Елоп – не си струва Nokia да преминава към Android платформа. Именно налаганата от Google система, както и епълската iOS причиниха проблемите на Nokia.

по темата: „Nokia: вече не сме номер едно”

добавете коментар...

  1. До пламен плюнчев

    Нокиа са много добър производител на телефони, повтарям на телефони!

  2. :)

    nokia са си ок, тва е за който иска телефон (като мен) не лайнофон с тъчскрийн, игрички, светка и се върти, фейсбучета, чатчета и тем подобни лайна 🙂

    но култовото е да се казваш ЙОРМА, та незнам друго 🙂

  3. Пламен

    Кои бяха Nokia?

Коментар