Softbank Mobile минава към LTE услуги

Японският оператор Softbank Mobile ще разчита на LTE мрежа за обслужване на абонатите си в големите градове, които наброяват половината население на страната. Клиентите ще могат да споделят и гледат видео в реално време и във висока резолюция, съобщиха от доставчика на решението Ericsson.

Други предимства на технологията от четвърто поколение са по-добра мобилност, повече сигурност и подобрена латентност. Мрежата ще покрива градовете Токио, Осака и Нагоя, които заедно генерират 70% от общия трафик на данни и глас за страната. В момента Softbank Mobile е третият по големина оператор в Япония, с над 29 милиона абонати.

Ericsson ще обнови опорната мрежа на оператора, ще инсталира решението Evolved Packet Core (EPC) и ще изгради нова LTE мрежа, използвайки мултистандартните базови станции RBS 6000.

Предимства на LTE

LTE, следващото поколение технологии за мобилни комуникации, прави възможен бързият пренос на огромни количества данни ефективно и рентабилно, чрез оптимизирано използване на честотния спектър. При увеличени скорости и намалена латентност потребителите могат да ползват широк спектър приложения като сърфиране в интернет без забавяне, онлайн игри, социални мрежи и видеоконферентни разговори, докато са в движение.

 

„Чрез LTE технологията потребителите получават по-високи скорости и по-ниска латентност, докато се наслаждават на голям брой нови услуги и приложения”, коментира Юничи Миякава, изпълнителен вицепрезидент, директор и управител по техническите въпроси в Softbank Mobile Corp.

През 2012 г. на японския пазар ще излязат много нови модели смартфони, таблети и ноутбуци с LTE възможности. Това ще доведе до силно увеличаване на потребителските нужди от високи скорости и пропусквателна способност. Softbank Mobile ще посрещне тези нужди чрез възможностите на новата LTE мрежа, посочи от своя страна Ян Зигнел, президент на Ericsson Япония.

Ericsson има 45 подписани LTE/EPC договора в 23 държави на пет континента. В глобален мащаб LTE обхваща население от 325 милиона души, като 215 милиона имат достъп до мрежи на Ericsson. Компанията прогнозира, че ще притежава 25% от всички патенти, свързани с LTE, което ще я направи най-големият самостоятелен собственик на патенти за стандарта.

Коментар