Очаква се Micron да погълне Elpida

Американската компания Micron Technology е най-вероятният купувач на своя конкурент на пазара за памети Elpida Memory. Очаква се Micron да спечели наддаването за японския производител.

По информация на Ройтерс, Micron е предложила около 2,5 млрд. долара за Elpida плюс ангажимент да запази завода в Хирошима, без да уволнява персонал.

Същевременно, Блумбърг съобщи за 8-процентно поскъпване на акциите на Micron след слухове, че от търга за Elpida излиза южнокорейската компания SK Hynix.

Това дава основание на анализаторите да очакват по-евтино придобиване на активите на Elpida от страна на Micron. Не се съобщава защо Hynix е решила да не участва във втория тур от наддаването за Elpida.

Според анализатори от RBC Capital Markets, Micron ще плати не повече от 17 цента за всеки долар актив на Elpida. Покупката може да повлие много положително на Micron, предвид възможността за по-ниска цена на сделката.

Elpida Memory подаде заявка за защита при фалит в Токийския съд  в края на февруари. Компанията дължи на кредиторите около $5,5 млрд.

Коментар