MacBook Air ще поевтинее под натиск от ултрабуците

Apple планира да свали цените на популярния ноутбук MacBook Air. През третото тримесечие на 2012 г. ултратънкият и лек компютър ще поевтинее от 999 на 799 долара на пазара в САЩ, съобщи digitimes.com.

Компанията от Купертино ще прибегне до този ход под натиск от производителите на ултрабуци, които обещават евтини Windows алтернативи на MacBook Air. По-късно тази година се очакват ултрабуци от второ поколение на по-ниски цени от сегашните модели.

Най-евтиният MacBook Air в момента предоставя 11-инчов екран, двуядрен процесор Intel Core i5 1,6 GHz, 2 GB оперативна памет, вградена графика и флаш драйв 64 GB. Предполага се, че наесен заедно със сваляне на цената Apple ще обнови и техническите характеристики на модела.

Intel и производителите на РС обещават мощни ултрабуци с цени в диапазона от 700 до 800 долара в близката една година. Анализаторите пък очакват интересът към тънките и леки мобилни компютри рязко да нарасне с излизане на новата операционна система Windows 8.

В официалните си изявления шефовете на Apple демонстрират спокойствие пред задаващата се конкурента вълна от ултрабуци. В компанията обаче вероятно си дават сметка, че ултрабук компютрите са реална заплаха, предвид еднаквите технически характеристики с MacBook Air и високата популярност на Windows сред масовия потребител.

Коментар