Intel може да произвежда ARM чипове за Apple

Intel може да стане контрактен производител на ARM процесори за Apple, се говори напоследък в индустрията. Според анализатор от CLSA Asia-Pacific Markets обаче, в момента компанията няма достатъчно производствени мощности, за да изпълни подобна поръчка.

Процесорите на Apple за iPad и iPhone поддържат набора команди ARM, а британската компания ARM Holdings, която разработва алтернативната процесорна архитектура, е конкурент на Intel. Този факт създава стратегически рискове и за двете страни.

Според експертни оценки, производството на процесори за Apple може да донесе на Intel около 8 млрд. долара приходи, което е 15% от годишния доход на компанията. Главният спиращ фактор в момента за подобно партньорство е недостигът на производствени мощности в Intel.

Излишък от такива мощности ще се появи не по-рано от 2015 г., прогнозира CLSA Asia-Pacific Markets, отчитайки плановете на Intel за модернизация на производството, както и сроковете за преход към 22- и 14- нанометрови технологии.

ARM доминира в процесорите за мобилни устройства от рода на смартфони и таблети. Intel, лидерът в процесорите за компютри, също има амбиции към мобилния сегмент с чиповете Atom и други енергийноефективни разработки. Според най-радикалните слухове, процесорният гигант дори е склонен да погълне ARM, за да си осигури господство и при мобилните устройства.

Коментар