ПРОФОН отчете рекордни възнаграждения

Сдружението ПРОФОН е изплатило близо 3,7 милиона лева възнаграждения на продуценти и артисти-изпълнители, стана ясно от общото събрание на организацията, на което бе приет отчетният доклад за миналата година.

Възнагражденията възлизат на 49% от изплатените суми от 2005 г. досега и превръщат 2011-та в рекордна година по отношение изплащането на възнаграждения, посочиха от ПРОФОН.

„Този успех се дължи на добрата комуникация с правоносителите, на ритмичната дейност на специализираната администрация в направление „Разпределение”, както и на активната дейност за сключване на реципрочни договори с еквивалентни на ПРОФОН дружества в чужбина, и тяхното ефективно изпълнение”, поясниха от дружеството.

Сред другите отчетени успехи е и докладът на независимия одит за финансовата 2011 г., който е завършил без сериозни забележки и с положителна оценка за финансово-счетоводната дейност на ПРОФОН.

Броят на членовете на ПРОФОН нарасна с още 8, които бяха приети на Общото събрание. В момента членската маса на дружеството наброява 181 души.

ПРОФОН е творческо сдружение с нестопанска цел, лицензиращо публичното използване на музика у нас, съгласно Закона за авторското право и сродните му права. Сдружението управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява  звукозаписите на четирите мейджър музикални компании в световен мащаб, наред с над 25 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 170 от най-изявените български изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи.

Коментар