ARM доминира в лицензирането на ядра

Британският ARM Holdings доминира в лицензирането на процесорни ядра. Разработваните от компанията архитектура ARM е най-често използвана в чиповете за мобилни устройства като таблети и смартфони, както и в навигатори и друга електроника.

По данни на Linley Group, доставките на чипове с процесорни ядра превишава 10 милиарда броя през 2011 г., което е ръст от 25% спрямо предходната година. Делът на ARM Holdings от този пазар възлиза на 78% (или 7,9 млрд. чипа).

За всеки чип с нейно ядро ARM получава 4,6 цента. Приходите на компанията от лицензиране на ядра са нараствали средно с 19% в периода от 2007 до 2011 г., докато средният темп на ръст в индустрията е 4%.

На второ място по лицензиране на процесорни ядра е Synopsys, която държи 10% от пазара със своята ARC технология.

MIPS Technologies, отдавнашен конкурент на ARM, е получила по 7 цента за всеки от произведените 656 млн. чипа с нейни ядра през 2011 г., което й отрежда трето място на пазара с дял от 6%. Носят се слухове, че MIPS планира да продаде част от патентите си, както и че компанията може да бъде погълната от AMD.

При ядрата за цифрова обработка на сигнали и за графични решения доминират компаниите Ceva и Imagination Technologies, сочат данните на Linley Group.

Коментар