Ядрен реактор открит в централата на Kodak

Ядрен реактор с 1,6 кг обогатен уран е открит в мазето на централния офис на Kodak, разположен в Рочестър, щата Ню Йорк. Уранът е същият като този, който се използва в ядрените бойни глави, съобщи gizmodo.com.

Засега няма достоверна информация по какъв начин реакторът е попаднал в компанията за фототехника. Нито полицията, нито властите на щата и града са знаели какво се крие в мазето на Kodak.

Информацията за реактора е огласена от бивш служител на компанията, който твърди, че само няколко федерални служители и инженери на Kodak са били запознати със случая.

Предполага се, че Kodak е използвал реактора за изследователски цели, вкл. за откриване на примеси в някои материали, както и за извършване на неутронна радиография.

Реакторът е придобит от компанията още през 1974 г. и е съхраняван в подземен бункер с дебели бетонни стени.

Новината идва в момент, когато Kodak се бори за своето оцеляване на пазара. В началото на годината компанията обяви фалит, като подаде заявка за съдебна защита от кредитори.

С нов кредит от близо 1 млрд. долара Kodak започна да преструктурира дейността си. Освен това фото-производителят се надява да продаде част от патентното си портфолио, както и да получи компенсация от компании, които нарушават неговата интелектуална собственост.

Коментар