Intel подготвя 14-нм производство

Intel започна да оборудва заводи за производство на чипове по 14-нанометров технологичен процес. Първите продукти се очакват през 2013 година, съобщи engadget.com, позовавайки се на главния изпълнителен директор на Intel Пол Отелини.

Същевременно, Intel разработва и следващи технологични процеси – 7- и 5-нанометрови. Наскоро компанията пусна производството на IvyBridge процесори по 22-нм технология, която все още не е усвоена от конкурентите.

Предприятия на Intel в САЩ и Ирландия ще бъдат оборудвани за 14-нанометрово производство. От 2015 г. компанията ще започне да въвежда 10-, 7- и 5-нанометрови технологии.

Intel продължава да следва Закона на Мур (основател на компанията), съгласно който на всеки 18 месеца се удвоява броя на транзисторите в интегралната схема.

Редица експерти обаче са на мнение, че законът, който движи полупроводниковата индустрия от десетилетия насам, започва да губи актуалност, поради достигане границите на съществуващата технология.

по темата: „Intel подготвя 14-нм производство”

добавете коментар...

  1. Usera

    Да, супер новина дано да е истина, защото имам съмнение за такива големи размествания в плановете на Intel. След процесорите на 22 nm с Ivy Bridge архитектура следва Haswell, които са пак на 22 nm. Просто това противоречи на тяхната бизнес логика – за съжаление това може да се окаже само една шумотевица с цел PR и реклама. Цитирането на този измислен закон на Мур нищо не потвърждава и никога не са го спазвали стриктно, който иска може да провери колко корекции и отклонения има то не беше 24, 18, 16 месеца.

    Това си е 100% шумотевица с цел PR и реклама.

Коментар