Apple срива акции в индустрията

Акциите на три големи компании от електронната индустрия поевтиняха в резултат на действия от страна на Apple. Засегнати се оказаха тайванският производител на смартфони HTC, както и южнокорейските производители Samsung и SK Hynix, предаде AppleInsider.com.

 

Цените на акциите на HTC паднаха с над 6% след новината, че доставките на смартфони HTC One X и HTC EVO 4G LTE в САЩ са задържани на митницата, заради иск срещу тайванската компания, иницииран по-рано от Apple.

Както е известно, в края на миналата година Apple спечели съдебно дело срещу HTC, обвинявайки своя конкурент в неправомерно използване на патентовани технологии в някои Android устройства. В резултат, комисията по международна търговия на САЩ (ITC) забрани вноса на въпросните смартфони от HTC.

Тайванският производител обеща да реши проблема, но съгласно американските закони One X и EVO 4G LTE ще могат да попаднат в търговската мрежа след експертиза.

Твърди се също, че и акциите на Samsung падат след съобщение от Apple за смяна на доставчика на оперативна памет. Компанията от Купертино ще пренасочи поръчките от Samsung към японския производител Elpida.

Според анализаторите, Apple не желае Samsung и SK Hynix да доминират на пазара за оперативна памет и заради това подкрепя Elpida.

Коментар