58% от Wi-Fi устройствата ползват незащитени мрежи

Около 70% от притежателите на таблети и 53% от потребителите на мобилни телефони използват свободни публични Wi-Fi точки за достъп до интернет, съобщи Kaspersky Lab, базирайки се на проучване на Harris Interactive в САЩ, Европа и Русия.

Публичният Wi-Fi е най-популярният начин за достъп до интернет, наред с клетъчните мрежи, които се ползват за онлайн комуникации от 58% от анкетираните. Същевременно, много потребители не си дават сметка за опасностите, дебнещи в свободните Wi-Fi мрежи, по-специално за факта, че предаваните данни могат лесно да бъдат прихванати от кибер престъпници, алармира компанията за сигурност.

Интерес за криминалния контингент представляват данните за логин в банкови системи. Сериозността на проблема се подсилва от факта, че принципно мобилните устройства са по-слабо защитени от неупълномощен достъп, в сравнение с компютрите.

Решения за сигурност са инсталирани на по-малко от половината таблети и на около една четвърт от мобилните телефони/смартфони, въпреки че на пазара се предлагат продукти за мобилна сигурност. В същото време 82% от потребителите имат антивирусен софтуер на своите домашни РС и лаптопи.

Изненадващо, таблетите се ползват най-често за достъп до интернет от вкъщи (при 49% от потребителите) и от офиса (39%), при положение, че са проектирани за мобилен достъп, разкрива още проучването. От гледна точка на сигурността, частните мрежи принципно са защитени по-добре, но това не означава да се неглижира защитата на мобилните устройства, посочват от Kaspersky Lab в разпространено днес съобщение до медиите.

Коментари по темата: „58% от Wi-Fi устройствата ползват незащитени мрежи”

добавете коментар...

  1. lomskari

    da se premaxva tazi prestapnost

Коментар